czwartek, 7 kwietnia 2016

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny są doskonałym dodatkiem do dań z pieczonych warzyw

Składniki:

  • ok. 10 ekologicznych niewoskowanych cytryn
  • sok z około 6-7 cytryn
  • 250g gruboziarnistej soli (może być np różowa himalajska)
  • 1 papryczka chili
  • 3 listki laurowe
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • przegotowana woda

Przygotowanie:
Porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem 4 litrowy słój. Umyte cytryny ponacinać w ćwiartki (ale nie do końca). W nacięcia wcisnąć sól. Tak przygotowane cytryny ułożyć ciasno w słoju. Dodać sok z cytryn, przyprawy i resztę soli (jeśli została). Całość zalać przegotowaną wodą tak aby przykryła wszystkie cytryny. Słoik zakręcić i ustawić w zacienionym miejscu.
Co kilka dni potrząsnąć słoikiem żeby smaki równomiernie się rozkładały. Po ok. 4 tygodniach cytryny są gotowe. 
Należy je wtedy przełożyć do mniejszych słoików i wstawić do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz

 Gęsty, sycący i zupełnie prosty w wykonaniu. - pomidorowa passata (przecier pomidorowy) - mrożona mieszanka 3 warzyw: brokuły, kalafior i m...