Składniki:
- ok. 10 ekologicznych niewoskowanych cytryn
- sok z około 6-7 cytryn
- 250g gruboziarnistej soli (może być np różowa himalajska)
- 1 papryczka chili
- 3 listki laurowe
- łyżka kolorowego pieprzu
- przegotowana woda
Przygotowanie:
Porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem 4 litrowy słój. Umyte cytryny ponacinać w ćwiartki (ale nie do końca). W nacięcia wcisnąć sól. Tak przygotowane cytryny ułożyć ciasno w słoju. Dodać sok z cytryn, przyprawy i resztę soli (jeśli została). Całość zalać przegotowaną wodą tak aby przykryła wszystkie cytryny. Słoik zakręcić i ustawić w zacienionym miejscu.
Co kilka dni potrząsnąć słoikiem żeby smaki równomiernie się rozkładały. Po ok. 4 tygodniach cytryny są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz