Składniki:
- 1-2 cebule
- 3-4 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 duży seler
- 1 por
- puszka pomidorów krojonych
- koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól pieprz
Cebulę pokroić w kostce i usmażyć na suchej patelni. Po zrumienieniu dodać startą na tarce lub rozdrobnioną w malakserze marchewkę, połowę selera, pietruszkę i pokrojonego w paseczki pora i ząbek czosnku. Dusić do miękkości. Po ok 15 min. dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, który trochę zagęści potrawę.
Drugą połowę selera pokroić na 1 - 1,5 cm plastry i ugotować w wodzie lub najlepiej na parze.
Po ugotowaniu na dno miski ułożyć warzywa, na nie plastry selera i następnie warzywa. Można spożywać od razu lub zostawić na następny dzień do przegryzienia się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz