środa, 4 stycznia 2017

Bigos

Składniki:

  • ok. 1kg kapusty kiszonej
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, gorczyca biała, majeranek, owoc jałowca, papryka słodka, papryka ostra, ew papryka wędzona i kurkuma

Garnek ustawić na ogniu i do suchego wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę zrumienić. W tym czasie zetrzeć marchew a następnie dorzucić ją do zrumienionej cebuli. Chwilę poddusić. Kapustę pokroić (bez płukania) i również dorzucić. Dodać przyprawy, przykryć i gotować nawet do 4h. Aby kapusta jeszcze bardziej zmiękła można bigos zamrozić.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz

 Gęsty, sycący i zupełnie prosty w wykonaniu. - pomidorowa passata (przecier pomidorowy) - mrożona mieszanka 3 warzyw: brokuły, kalafior i m...