niedziela, 20 marca 2016

Bulion azjatycki

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • pół selera
  • por
  • cebula
  • papryka chili
  • 3cm kawałek imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • do przybrania: marchewka starta na tarce, kapusta chińska pak choi, kolendra, natka pietruszki, plasterek limonki

Marchew, pietruszkę, selera i pora obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać wodą i zacząć gotować. Opalić nad gazem 2 połówki cebuli lub przyrumienić na suchej patelni i również wrzucić do garnka. Jeśli chcielibyśmy gotowane warzywa później wykorzystać na np. farsz do warzywnych gołąbków, pogotujmy warzywa ok 20 min. Po tym czasie należy odcedzić warzywa a do bulionu dodać świeżą paprykę chili, obrany i pokrojony na cienkie plasterki imbir, trawę cytrynową, gwiazdkę anyżu, cynamon, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki sól i pieprz. Gotować ok. 7-8 min.
Zagotowany bulion przelać przez sitko do talerzy. Podawać ze swieżą marchewką startą na tarce, kapustą pak choi i świeżą kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz

 Gęsty, sycący i zupełnie prosty w wykonaniu. - pomidorowa passata (przecier pomidorowy) - mrożona mieszanka 3 warzyw: brokuły, kalafior i m...