piątek, 25 marca 2016

Gołąbki z nadzieniem z warzyw z rosołu


Składniki:


  • rozdrobnione lub starte na tarce warzywa z wywaru warzywnego: marchew, pietruszka, seler
  • biała kapusta
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • szczypior

W kapuście wyciąć ostrożnie środek i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą. Gotować ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i odczekać aż wystygnie. Z ostudzonej kapusty poodrywać ostrożnie liście w które zawijać farsz.
Farsz: Cebulę przyrumienić na suchej (bez tłuszczu) patelni. Dodać drobno posiekany czosnek i rozdrobnione warzywa z wywaru. Całość wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem.
Na dnie garnka ułożyć liście kapusty a na nich pozawijane gołąbki. zalać niewielką ilością wody z gotowania kapusty i resztą przecieru pomidorowego. całość gotować ok. godzinę lub wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz

 Gęsty, sycący i zupełnie prosty w wykonaniu. - pomidorowa passata (przecier pomidorowy) - mrożona mieszanka 3 warzyw: brokuły, kalafior i m...