- rozdrobnione lub starte na tarce warzywa z wywaru warzywnego: marchew, pietruszka, seler
- biała kapusta
- przecier pomidorowy
- cebula
- czosnek
- sól i pieprz
- szczypior
W kapuście wyciąć ostrożnie środek i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą. Gotować ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i odczekać aż wystygnie. Z ostudzonej kapusty poodrywać ostrożnie liście w które zawijać farsz.
Farsz: Cebulę przyrumienić na suchej (bez tłuszczu) patelni. Dodać drobno posiekany czosnek i rozdrobnione warzywa z wywaru. Całość wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem.
Na dnie garnka ułożyć liście kapusty a na nich pozawijane gołąbki. zalać niewielką ilością wody z gotowania kapusty i resztą przecieru pomidorowego. całość gotować ok. godzinę lub wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz