- 3 duże białe części pora
- 1/2 selera
- 1 jabłko
- sok z 1 całej cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Umyte pory pokroić na ok. 5 cm kawałki i włożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia do zapiekania. Posypać solą i obficie skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 min w temperaturze 200 stopni.
W trakcie zapiekania obrać i rozdrobnić w malakserze/robocie kuchennym selera i jabłko.
Upieczone i rozdrobnione warzywa wrzucić do garnka, zalać ok 1l. wody i gotować 15 min.. Po tym czasie warzywa zblendować. Doprawić solą i pieprzem i ew jeszcze chwilę podgotować.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz