środa, 16 marca 2016

Pikantna zupa krem z pieczonego pora

Składniki:

  • 3 duże białe części pora
  • 1/2 selera
  • 1 jabłko
  • sok z 1 całej cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Umyte pory pokroić na ok. 5 cm kawałki i włożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia do zapiekania. Posypać solą i obficie skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 min w temperaturze 200 stopni.
W trakcie zapiekania obrać i rozdrobnić w malakserze/robocie kuchennym selera i jabłko.
Upieczone i rozdrobnione warzywa wrzucić do garnka, zalać ok 1l. wody i gotować 15 min.. Po tym czasie warzywa zblendować. Doprawić solą i pieprzem i ew jeszcze chwilę podgotować.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz

 Gęsty, sycący i zupełnie prosty w wykonaniu. - pomidorowa passata (przecier pomidorowy) - mrożona mieszanka 3 warzyw: brokuły, kalafior i m...